Coachprofiel

Er was eens een volleybalteam van 8 spelers. 8 meisjes van ongeveer 14 jaar en 8 complete individuen. Elke week trainen ze en speelden ze hun wedstrijden. Soms wonnen ze en soms verloren ze. Naderhand ging iedereen op zichzelf weer naar huis. Op een dag kregen ze een nieuwe trainer. Deze trainer vroeg hen wat zij wilde bereiken. Enthousiast riepen ze; kampioen worden! En zo gingen ze aan de slag. Problemen werden bespreekbaar gemaakt, resultaten werden geboekt en ze kregen steeds meer plezier in dit volleybal. Na de traing gingen ze niet meer naar huis, maar bleven ze met zijn allen. Deze coach liet ze werken als een team. Ook in het veld waren ze steeds meer een team en bevonden ze zich al snel bovenin de ranglijst. Toch was er elke keer 1 team die net wat sterker was dan zij. Tot op een dag, na veel getraind te hebben, ze zichzelf als het sterkste team vonden. Ze werken kampioen en ze leefden nog lang en gelukkig.

Mijn naam is Maaike knot en ik ben team- en sportcoach. Ik vind teamspirit erg belangrijk. Teamspirit geeft mensen motivatie, hechting en het verbetert de samenwerking. In een team compenseer je voor elkaars zwakke punten en verbeter je elkaars sterkte. Mijn eerste prioriteit bij een nieuw team is dan ook niet het resultaat, maar de verbinding met de groep en met elkaar.
Als coach focus ik mij op de sterke en zwakke punten van teamleden. Ze moeten elkaars zwakke punten leren herkennen, maar ook hun sterke punten leren herkennen. Door deze sterke punten op de juiste manier in te zetten, kan je voor zwakke punten compenseren. Om weer even een voorbeeld te pakken uit mijn volleybal coachpraktijken; In dit team van 8 individuen heb ik 2 lange meiden die erg goed zijn aan het net. Zij blokkeren ballen en kunnen goed aanvallen. Hun pass is echter wat lastiger; want door hun lengte zijn zij minder snel en behendig. Zo heb ik weer een aantal andere meiden die aan het net minder sterk zijn, maar juist in het achterveld alle ballen van de vloer af vegen. Ook zijn er een aantal met een niet zo sterke pass en een niet zo sterke aanval. Zij spelen echter heel tactisch en rennen hard voor de ballen. Zij worden uiteindelijk spelverdelers; die beslissen welke ballen wanneer waarheen gaan. Op deze manier kennen zij hun eigen sterke punten en compenseren zij, als team, voor elkaars zwakke punten. Dit resulteert uiteindelijk in het kampioenschap: